Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Köpsén och Sten Rentzhog från Stadsmiljöföreningen hoppas att diskussionerna nu får börja om från ruta 1. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Domstolen stoppar torgbygget i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Byggplanerna på Gustav III:s torg stoppas. Detta efter en dom i mark- och miljödomstolen, som kom på torsdagsmorgonen.

Att låta Diös bebygga det som i dagligt tal kallats Busstorget i Östersund blev väldigt omdebatterat. Inte minst har invändningar funnits mot att längs Rådhusgatan uppföra byggnader som planerades till sex våningar höga.

Riksantikvarien har uttalat sig i utredningen med slutsatsen att Östersunds kulturarv på det här sättet skulle skadas. Bland annat genom att Gamla teatern skulle byggas in samt likaså att stadens klassiska rutnät skulle störas av bebyggelse.

”Skadar riksintresset”

Mark- och miljödomstolen sammanfattar sitt ställningstagande med att den föreslagna planen påtagligt kan skada riksintresset för kulturmiljön.

En av rättens ledamöter anmäler skiljaktig mening och tänker kommunen överklaga så måste det ske senaste 21 juli.

Pär Jönsson (M) kommunalråd i Östersund kommenterar domen så här:

– Den hotellkapacitet och de kontorsytor som varit inritade är sådant som Östersund verkligen behöver. Nu får vi ta ställning till om vi överklagar eller kallar tillbaka planförslaget och gör om det.

I klippet kan ni höra Stadsmiljöföreningen som av naturliga skäl är glad över domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busstorget Östersund

Mer i ämnet