Foto: Privat.

Drabbades av inbrott under sin mors begravning: ”Känns för djävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Mörtberg hade en mycket ledsam fredag. Under begravningen av sin mor passade tjuvar på att länsa huset i Tänndalen.

– Idag när vi kom hem efter begravningen av min mor så upptäckte vi att någon tagit sig in och vänt upp och ned på det mesta i huset, berättar Björn Mörtberg som bor i Tänndalen i västra Härjedalen.

Tjuvarna har, enligt Björn, uppenbarligen varit på jakt efter pengar och smycken, men inte hittat så mycket. Då har de istället tagit beslutet att baxa ut ett kassaskåp av större modell. Det har släpats ut på baksidan och dragits på en filt till en mindre väg som angränsar till tomten.

– Det innehåller mest lite olika papper men även en mindre myntsamling och flera gamla sameknivar som jag är rädd om, säger Björn Mörtberg.

Mitt under begravningen

Att inbrottet skedde mitt under begravningen är något som Björn tycker känns extra olustigt.

– Det känns för djävligt, rent sagt.

Tror du att någon sett att er familj hade begravning idag och utnyttjat tillfället när de visste att huset stod tomt?

– Det är omöjligt att veta men är ju fullt möjligt. Huset ligger ju så pass centralt i byn att det är svårt att tro att någon skulle våga sig hit mitt på dagen om man inte vet att huset står tomt några timmar.

Flera liknande inbrott

Polisen, som kom med helikopter till platsen, sa till Björn Mörtberg att det förmodligen är en av de proffsligor som gjort flera liknande inbrott i länet de senaste dygnen.

– Vi flög dit för att göra en brottsplatsundersökning, men ingen person har frihetsberövats, säger Peder Jonsson, polisens presstalesperson.

– Om någon gjort iakttagelser i samband med det här får man gärna kontakta polisen på 11414.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.