Foto: Pontus Lundahl/TT

Drygt sex miljoner till länets bibliotek

Publicerad

Jämtland kommer att få 5,8 miljoner kronor för att stärka biblioteken i länet. Det är Kulturrådet som delar ut pengarna.

Sammanlagt rör det sig om 200 insatser över hela landet och 153 miljoner kronor.

– Det är oerhört glädjande att så många kommuner över hela Sverige är så engagerade i bibliotekens verksamhet. Genom Stärkta bibliotek får människor runtom i hela landet bättre tillgång till kultur och bildning. Det är positivt inte minst för demokratin eftersom biblioteken är viktiga mötesplatser i ett demokratiskt samhälle, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell.

5,8 miljoner kronor

När Kulturrådet bedömt ansökningarna har man haft som utgångspunkt att insatserna ska leda till ökad tillgänglighet till biblioteksverksameht över hela landet.

– Vi ser ett stort engagemang hos kommuner och bibliotek i de olika ansökningarna. I urvalet har vi utgått från kommunernas behov – därför ser vi en stor mångfald bland ansökningarna. Biblioteken vill göra många olika typer av insatser och vi kommer att följa utvecklingen med stort intresse, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef för Litteratur och bibliotek på Kulturrådet.

Östersund som får 5,8 miljoner kronor ska satsa på en biblioteksbuss, och Bräcke och Berg satsar på att bättre nå ut till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.