Skred över E14 vid Reinåa mellan Meråker och Storlien. Foto: Norska polisenVisa alla (5)
Visa alla (5)

Fem blev instängda efter jordskred i Norge

Publicerad

–Tre poliser och två civila blev fångade mellan två skred på E14. De hämtades ut med hjälp av ambulansflyg, säger Johnny Olsen vid Trøndelagspolisen

Ett ras inträffade öster om Reinåa i Meråker, skriver polisen i Nord-Trøndelag på Twitter. Räddningstjänsten ryckte ut till det andra jordskredet som inträffade nära ett bostadsområde i Meråker.

De närmaste husen evakuerades. Det finns inga rapporter om skadade personer eller byggnader och rasrisken sägs vara över.

– Det finns ingen omedelbar fara för nya jordskred, säger brandmästare Tommy Tørring.

Marken rasat

Kraftiga skyfall har orsakat jordskreden och även stora problem för järnvägen i området, där det bland annat går tåg över gränsen till och från Östersund. Marken under järnvägsspåret på Meråkersbanan har på vissa ställen rasat och tågtrafiken har stoppats.

Foto: Eivind Schnell Juvik / Statens vegvesen

Det går inte att passera vid jordrasen. Trafiken från Sverige som ska till Norge hänvisas istället till länsväg 322, med avfart från E14 i Staa.

Trafiken påverkas

– Kraftig nederbörd gör att tågtrafiken på Meråkerbanen är stängd. Området ska undersökas grundligt på måndag morgon, säger Harry Korslund på norska Jernbaneverket säger NRK Tröndelag.

Enligt svenska Trafikverket beräknas trafiken på E14 påverkas fram till 16-tiden på måndagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskred i Norge

Mer i ämnet