Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vägbanan har skurits av helt på vägen mellan Huså och Sundet efter det kraftiga regnvädret i helgen. Hur det ser ut där just nu kan du se i videon. Foto: Wilma Backman/SVT

Efter förödelsen längs Husåvägen – nu står hoppet till Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter att delar av Husåvägen spolats bort av kraftiga vattenmassor i helgen finns nu förhoppningar om att kunna inleda reparationerna inom kort och att klara reparationskostnaderna med hjälp av Trafikverket.

– Vi har pratat med Trafikverket och fått veta att det finns extra anslag som går att söka, säger Per-Olof Östman, vid den samfällighetsförening som ansvarar för vägen.

– Vi hoppas starta reparationen redan imorgon, onsdag. Då kommer det att köras hit grus och vägen förstärkas, säger Per-Olof Östman, underhållsansvarig vid samfällighetsföreningen.

Först när vägen har förstärkts kommer traktorer och andra arbetsmaskinerna att kunna ta sig fram och reparera de riktigt stora skadorna längs vägen.

Svåra vägskador

Det var i lördags som larmet kom om att en del av vägen mellan Huså och Sundet spolats bort av det kraftiga regnvädret. Vägen hade skurits av och där vägbanan skulle ha legat gapade istället ett stort hål.

Vid en närmare granskning visade det sig att det uppstått skador även på tre, fyra andra ställen till längs vägen, om än inte lika allvarliga.

– Det är för jävligt tråkigt. Här försöker vi underhålla vägen så gott vi kan och sedan kommer vädret och förstöra det. Vi har haft ett avbrott på vägen vid ett tidigare tillfälle, för 8-10 år sedan. Men då var det bara frågan om en vägtrumma som skadats, inte som nu, säger Per-Olof Östman.

Förödelsen längs vägen betyder att många som bor i trakten – på ”fel” sida om den stora vägskadan – behöver och åka runt sjön via Kall, för att till exempel ta sig till Järpen.

Hoppas på extraanslag

Samfällighetsföreningen som har ansvaret för den tre mil långa vägen har 80 medlemmar och kostnaderna för vägreparationerna innebär en stor ekonomisk påfrestning, enligt Per-Olof Östman.

– Hur mycket det kommer att kosta det vet vi inte i dagsläget, men det kommer att bli väldigt dyrt, säger Per-Olof Östman.

Men nu ser samfällighetsföreningen iallafall en ljusning när det gäller möjligheterna till medfinansiering av reparationskostnaderna. Nu kommer föreningen att söka extraanslag hos Trafikverket.

I videon ovan ser du hur det ser ut längs vägen på tisdagen när SVT besökte platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer