Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många vill besöka fjällen, men alla har inte kunskap – eller respekt för – allemansrätten. Det tänker nu fjällstationer och fjälldestinationer längs hela fjällkedjan möta genom bred informationsinsatser i sommar. Hör Fjällsäkerhetsrådets Per-Olov Wikberg berätta mer om det i klippet. Foto: SVT

Efter slitage och stora störningar i fjällen – breda insatser för att öka kunskapen om allemansrätten

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av stora besöksströmmar har slitaget blivit hårt och störningarna stora på friluftsliv och rennäring i fjällen. Därför kommer nu fjällstationer och fjälldestinationer längs hela fjällkedjan att genomföra stora informationsinsatser i sommar för att öka kunskapen om allemansrätten. Fjällsäkerhetsrådets Per-Olov Wikberg berättar mer om insatsen och bakgrunden till den i videon.

Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd har gjort en enkät med en rad av Svenska turistföreningens, STF:s fjällstationer, och destinationsbolag längs hela fjällkedjan, bland annat i Sälen, Åre, Storulvån, Hemavan, Abisko och Kebnekaise. Det rör sig om sammanlagt har ett trettiotal aktörer.

Nio av tio tillfrågade aktörer meddelar att de i sommar kommer att genomföra stora informationsinsatser för att öka kunskapen om Allemansrätten hos såväl besökare som de egna medarbetarna.

Sämre respekt för Allemansrätten

Enkäten visar också att hälften av de tillfrågade aktörerna upplevde att respekten för Allemansrätten minskat de senaste fem åren i fjällen. Mer om det hör du i videon ovan.

Bakgrunden till de stora informationsåtgärderna är det ökade besökstrycket som förekommit i populära fjällområden, ett intresset som ökat enormt under pandemin. Ett ökat antal besökare är glädjande, men har samtidigt fått negativa konsekvenser i vissa områden, konstaterar Naturvårdsverket.

– Slitage och nedskräpning ökar på ställen som besöks av många och där är det viktigt med ökad information, säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare vid Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om fjällen

Mer i ämnet