”Tänt var det här” – se när Jämtkraft spränger träd som hotar strömförsörjningen.

Efter snöovädret – här sprängs snötyngda träd bort

Uppdaterad
Publicerad

Den snö som föll i början av veckan har orsakat en del jobb. Inte minst för elbolagen som nu är ute och tar bort träd som hänger över ellnätet. I klippet kan du se hur det gick till när Jämtkraft sprängde bort ett träd utanför Ballsta, öster om Brunflo.

”Tänt var det här!”

Plötsligt hör vi en som ropar uppe i skogen och kort därefter smäller det. När röken lagt sig är trädet som legat över elledningen borta.

– Nu är vi ute och försöker rensa bort de träd som hänger över ledningarna, säger Jens Halvarsson som jobbar på Jämkraft.

Den snö som kom i början av veckan har inneburit en hel del jobb för Jämtkrafts personal. Ett 30-tal anställda är ute och tar bort träd som lagt sig över ledningarna.

En veckas arbete

Jämtkraft har sedan tidigare vädersäkrat stora delar av sitt elnät. Det har gjort att kunderna inte drabbats så hårt.

– Senast vi hade en sådan här snösmocka var 2006. Då hade vi över 15 000 kunder som var utan ström och höll vi på flera veckor och rensa. Nu går det betydligt bättre.

Enligt Jens Halvarsson har Jämtkraft inte haft någon större störning den här gången.

– Vi har inga kunder nu som är utan ström, säger han när vi står ute i skogen på onsdag förmiddag.

Samtidigt innebär snön alltså en hel del jobb. Under en vecka framöver ska cirka 200 mil ledningar kontrolleras.

– Gissningsvis kostar en sådan här störning mellan 1 och 3 miljoner kronor.

Sågar ner träd ibland

När Jämtkraft ska ta bort ett träd använder de ibland sågar. Men oftast försöker de spränga bort trädet av säkerhetsskäl för personalen.

– De här träden ligger ofta i spänn så det kan vara relativt farligt att jobba omkring dem, så därför försöker vi spränga så mycket det går istället, säger Jens Halvarsson.

I videon ovan kan du se hur det gick till och höra mer om hur de gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.