Många kom och kikade på elbilar och elfordon i Östersund under torsdagen. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Besökare testade elbilar under mässa i Östersund: ”Nästa bil blir kanske en elbil”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kunde den som går i elbilstankar få en samlad bild över vad som finns på marknaden. Stortorget i Östersund var fylld med elbilar och andra eldrivna fordon under namnet ”The Great Electric Day”. 

Räddningstjänsten fanns också  på plats för att informera om hur man laddar sin elbil på ett rätt och riktigt sätt.

Elbilar har ett envist rykte kring sig att vara mer eldfängda än bensin-och dieselbilar. Men det är inte själva bilen eller batteriet i sig som är brandfarligare men brand kan uppstå utanför bilen, i eluttaget, om bilen laddas på ett felaktigt sätt. Det berättar Martin Jonsson som är brandingenjör vid Räddningstjänsten.

– Det är viktigt att skaffa en godkänd laddare som är avsedd för elbilar, då blir det ofarligt att ladda. Den kabel som finns som passar i ett vanligt uttag är endast till för nödladdning.

Miljötänk viktigt

En av besökarna på Stortorget var Cecilia Mårdberg och hon kan absolut tänka sig en elbil nästa gång hon ska byta.

– Med tanke på miljön så kan det nog bli en elbil nästa gång, säger hon.

Förutom elbilar i olika prisklasser från rena lyxbilar till små pendlarbilar fanns också andra fordon som cyklar, elmopeder och fyrhjulingar.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.