Dan Eliasson är imponerad över det nya labbet på Mittuniversitet i Östersund. I klippet hör du också brandmannen Johan Wickerberg (Vår reporter Bengt Eriksson syns till höger i bild.) Foto: SVT

Eld och lågor för Mittuniversitetets risk- och krislabb

Uppdaterad
Publicerad

I Östersund är Mittuniversitetets senaste stolthet RCL-labbet. Här kan verklighetstrogna katastrofscenarion åstadkommas på digital väg.

Under torsdagen fanns den imponerade generaldirektören för MSB, Dan Eliasson, på plats.

– Det här måste bli en resurs för hela landet, säger han.

Det är varmt, svetten tränger fram och eldslågorna slickar sig upp efter väggarna. Röken gör det emellanåt svårt att orientera sig i rummet och skulle man vilja prata med någon så är också det svårt på grund av sprakandet och brakandet från eldsvådan.

Kan spela upp olika miljöer

Men det här är bara en scen som kan spelas upp i RCR-labbet. Det finns till exempel en programmering som gör att det känns som att man är ute på havet i höga vågor eller så kan man befinna sig i ett stort köpcentrum under full terrorattack.

Dan Eliasson, generaldirektören för Myndigheten för skydd och beredskap, sade sig vara imponerad över vad som kunde åstadkommas i labbet, och menar alltså att det borde bli en nationell resurs.

”Exklusiv anläggning”

– Det finns inga möjligheter att en så här exklusiv anläggning ska kunna byggas upp på fler ställen, säger han.

Räddningstjänsten var också representerad vid demonstrationen. De tränar ju normalt i mer analoga miljöer.

Universitets intressen kretsar ju inte kring brandövningar i första hand, utan i beteendeforskning. Här har man bland annat övar krisledning under en fingerad terrorattck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.