Trots att elevens hörselnedsättning upptäcktes av elevhälsan dröjde det fyra år innan åtgärder vidtogs. Eleven hade då fått en allvarlig vårdskada, enligt en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg (arkivbild). Foto: Ami Rudbäck AMI/TT

Elev i Härjedalen tvingades vänta fyra år på hjälp – fick allvarlig vårdskada

Uppdaterad
Publicerad

Elevhälsan upptäckte att eleven hade nedsatt hörsel, men vidtog inga åtgärder förrän efter fyra år.

Nu anmäls det hela till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Där slås fast att konskevenserna har blivit ”katastrofala” för eleven, som fått en allvarlig vårdskada och bland annat tvingas till förlängd skolgång.

I Lex Maria-anmälan till IVO konstateras att inlärningen har påverkats negativt och att skolgången måste nu förlängas med ett år. Det faktum att det tagit så lång tid för eleven att få en ordentlig undersökning och nödvändig vård har också fått negativa konsekvenser för tal-och språkutvecklingen och relationen med jämnåriga.

– Det är beklagligt och jätteallvarligt. Vi vill inte att det ska hända igen och vi har vidtagit åtgärder, säger elevhälsochef i Härjedalen Jenny Thaung.

Det var 2017 som elevhälsan först upptäckte att eleven hade nedsatt hörsel, men trots det vidtogs inga åtgärder.

Under 2019 och 2020 undersöktes aldrig eleven, men elevhälsan konstaterade ändå att hörseln var normal.

Först vid ett hälsobesök i juni 2021 uppmärksammade elevhälsan på nytt att eleven hade en hörselnedsättning. Det följdes upp hösten 2021 och därefter skickades till sist en remiss till öronmottagningen i Östersund.

”Katastrofala” konsekvenser

När en undersökning väl gjordes på öronmottagningen konstaterades en grav hörselnedsättning och att eleven med stor sannolikhet måste opereras på grund av skador i mellanörat.

Det hela har nu Lex Maria-anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan konstaterats att bristen på hjälp i tid ”medfört en allvarlig vårdskada” för eleven. Allvarlighetsgraden betecknas som ”Katastrofal”, medan sannlikheten för att den upprepas bedöms som ”Liten”.

Enligt kommunens egen utredning ligger flera orsaker bakom den allvarliga vårdskadan, bland annat att dokumentationen kring eleven tidvis både varit felaktig och helt saknats, samtidigt som rutinerna kring att kontakta (remittera till) nödvändig vårdinstans – i det här fallet öronmottagningen – varit otydliga. Detta ska nu ha åtgärdats. enligt elevhälsochef Jenny Thaung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.