Sondre Sandqvist och Emma Sandström är två av eleverna på Nyhedens skola i Krokom som varit med och gjort den vinnande filmen till tävlingen Elever tipsar EU. Foto: SVT

Elever från Krokom bäst på att tipsa EU-parlamentariker

Uppdaterad
Publicerad

En film om antibiotikaresistens tar några Krokomselever till Bryssel för ett studiebesök hos EU. Deras bidrag i tävlingen ”Elever tipsar EU” gav förstapris och en resa till parlamentet.

När Universitets- och högskolerådet utlyste en tävling där skolelever fick möjligheten att tipsa Sveriges EU-parlamentariker om vilken fråga som de borde arbeta aktivt med, då tog elever på Nyhedens skola i Krokom chansen att uppmärksamma antibiotikaresistens.

I en film lyfter de frågan om antibiotikaresistens och sina farhågor inför användningen av antibiotika i jordbruket.

Krokomselever vann resa till Bryssel

Krokomselevernas film blev vinnare i tävlingskategorin för grundskoleelever. På tisdagen överraskades eleverna med tårta och beskedet om att några av dem kommer att få åka till Bryssel i höst och göra studiebesök i EU-parlamentet.

Se en bit av filmen och eleverna Emma Sandström och Sondre Sandqvists reaktioner i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.