Eleverna ska vara ångerfulla enligt anmälan. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Elever hostade på lärare i riskgrupp – anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Två högstadieelever på en skola i Östersund ska medvetet ha hostat på en lärare. Läraren är i riskgrupp och hade därför varit hemma under delar av coronapandemin. Nu anmäls händelsen till polisen och Arbetsmiljöverket.

Eleverna visste, enligt anmälan, att läraren var i riskgrupp eftersom hen hade varit hemma från jobbet på grund av coronapandemin.

Det började med att en av eleverna, under en lektion, hostade och blåste mot läraren. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket blev läraren rädd och arg. Hen förklarade för eleven att detta inte var acceptabelt och kontaktade vårdnadshavaren. Eleven bad då om ursäkt.

Annan elev fortsatte

Senare ska ytterligare en elev ha hostat läraren i ansiktet på mindre än en armlängds avstånd. Läraren reagerade starkt och bad eleven att gå från platsen. Men senare i skolans korridor gjorde samma elev om saken och hostade läraren i ansiktet en andra gång.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket kände sig läraren kränkt och ledsen av händelsen.

Polisanmälan på gång

Till Arbetsmiljöverket skriver skolans rektor att händelsen även kommer anmälas till polisen och att polisen rubricerar händelsen som misshandel.

I anmälan står det även att eleverna är ångerfulla och att de inte förstod allvaret, men att ärendet ändå kommer att gå vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet