Foto: Morgan Grip

Elflygplan korsar riksgränsen – flyger till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Elflygplanet som ingår i testverksamheten i Sveg ska idag tisdag för första gången korsa riksgränsen och landa i Röros. Det sker i samband med invigningen av årets upplaga av Röros marknad.

Det pågår ett EU-finansierat projekt, Green Flyway, där man testar elflygplan i luftrummet över Jämtland, Härjedalen och norska Tröndelag. Den 3 december kom ett tvåsitsigt elflygplan till flygplatsen i Sveg för att testas i ordentligt vinterklimat.

På tisdagen ska just det flygplanet flyga från Sveg till Röros där det beräknas landa vid 10-tiden, i samband med invigningen av Röros marknad.

Laddar batterierna för säkerhets skull

– Planet ska klara sträckan Sveg – Röros utan problem men för säkerhets skull kommer man att mellanlanda i Funäsdalen för att ladda upp batterierna, säger Anne Sörensson som är en av dom som jobbar med projektet.

Projektet som drivs av Östersunds och Röros kommuner ska pågå i nästan tre år och det finansieras bland annat med EU-medel. Olika luftfarkoster, som elflygplan och drönare, ska testas i luftrummen ovanför Jämtland, Härjedalen och Tröndelag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.