Foto: SVT

Eliten i mountainbike-SM samlas på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagmorgon är det dags för SM i mountainbike på Frösön. Flera toppnamn deltar. Så också trettonåriga Carl Enhörning, en av de yngre cyklisterna.

Han vann ett brons i mountainbike-SM förra året. Hittills under sin karriär har han dragit på sig både benbrott och skadad mjälte. Men han har tränat hårt och känner sig redo för tävlingen.

– Jag har åkt på väldigt många tävlingar. Det är kul att vara här när alla de bästa är här, säger Carl Enhörning.

Eliten på plats

Ungefär 500 deltagare kommer att tävla i de olika grenarna stafett, cross country och sprint. Anders Bromée är tävlingsansvarig på svenska cykelförbundet och han berättar att några av världens bästa cyklister kommer att delta.

– På herrsidan har vi Emil Lindgren som har ett VM-silver från sprinten och Gustav Larsson som har ett OS-silver. På tjejsidan har vi Ella Holmegård som tog ett VM-silver i sprint.

En chans för alla

Anders Bromée berättar vidare att det inte är en självklarhet att proffsen blir de som vinner i slutändan.

– Ingenting i den här sporten är självklar. Emil som är storfavoriten fick stryk i lördags av en norrman i Falun. Herrarna har sex varv på den här fem-kilometer långa banan så allt kan hända.

På onsdag klockan 09.30 drar tävlingen igång och pågår fram till söndag. Under den sista dagen har de som motionscyklar möjligheten att få prova tävlingsbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.