Ella och André hoppas vinna SM med bambuskal

Publicerad

SM i Ung Företagsamhet pågår nu i Stockholm. Närmare 250 företag startade av gymnasieelever runt om i Sverige ställer ut och tävlar om guldmedaljen i företagsamhet.

Ella och André går på gymnasiet i Järpen och är med och tävlar i SM.  Under det här läsåret har de lärt sig att starta, driva och avveckla ett eget företag. Det är deras egna affärsidé som ligger till grund:

– Vi har startat ett företag som säljer miljövänliga mobilskal, med materialet bambu istället för plast. Vi ville försöka koppla naturen med Åre till vårt företag, säger Ella Johnson Wiesner.

De har också lärt att sig skriva affärsplan, sköta bokföring och marknadsföring:

– Det har varit väldigt kul och lärorikt att vara med och starta ett företag, säger Ella Johnson Wiesner.

– Svårigheten har varit att få igång försäljningen, det var svårt att veta hur man skulle lägga upp allting, säger André Persson.

Trenden fortsätter nedåt

En ny kartläggning från Visma, visar att allt färre unga i Jämtland startar eget företag. Under 2017 registrerades 82 nya företag i Jämtland av personer mellan 18 och 25 år. Det motsvarar en minskning med 18 procent jämfört med 2016, då 100 nya företag registrerades av unga personer.

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg vi har i dag. Att allt färre unga, som i princip har vuxit upp med en smartphone i handen, väljer småföretagslivet är därför oroväckande, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Nedåt i 19 av 21 län

För att ändra på den här trenden tror Ella och André att nyckeln är att man får lära sig entreprenörskap i skolan.

-  Om man vill jobba och ha ett eget företag och då är det bra att ha en i skolan så får man en bra grund, säger André Persson

-  Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler unga ska vilja och våga ta klivet att bli företagare måste trösklarna sänkas. Skolan måste också bli bättre på att utbilda i entreprenörskap. Alla gymnasieelever i Sverige borde därför få möjlighet att få driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet, säger Boo Gunnarson.

Scenkonst och skönhetsvård populärast

Den mest populära branschen för unga företagare är artistisk verksamhet. Den rymmer allt som kan göras på en scen, från musik och teater till trolleri. Andra populära områden är skönhetsvård, hårvård, programmering samt litterärt och konstnärligt skapande.

Vill starta eget

Både Ella och André vill starta egna företag i framtiden:

– Jag vill gärna ha eget företag, då kan man styra sina arbetsuppgifter och vilka tider man jobbar säger, André Persson.

Sveriges främsta unga entreprenörer

Ikväll kommer en lång rad priser delas ut. Bland annat priset för Årets bästa UF-företag 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.