Foto: SVT

Elpriserna stiger kraftigt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2016 har både elpriserna i länet och landet överlag stigit kraftigt. Den största ökningen i Jämtlands län är i Strömsunds och Ragunda kommun där elpriserna gått upp med nästa 10 procent.

I genomsnitt har elnätsavgifterna för flerbostadshus i Jämtlands län ökat med 6,8 procent sedan 2016. Detta enligt en årlig rapport från Nils Holgerssongruppen.

Siffran ligger under riksgenomsnittet där priserna ökat med 7,5 procent under samma period.

Minst ökning för Jämtkraft

Den högsta procentuella prisökningen i länet har varit för E.ON:s kunder i Strömsund och Ragunda. Där har elpriset sedan 2016 ökat med 9,7 procent.

LÄS MER: Höjda avgifter för elnätet

Även Härjeåns kunder i Bräcke och Härjedalen samt Bergs Tingslags Elektriska AB:s (BTEA) kunder i Berg har sett en kraftig ökning på 8 respektive 8,1 procent.

Jämtkrafts kunder i Östersund, Åre och Krokom har haft den lägsta prishöjningen i länet med 2,7 procent.

Stor skillnad mellan kommunerna

Även om den största procentuella prisökningen har skett i Strömsund och Ragunda så är det i Bergs kommun som elpriset är högst. Där betalar man nu 125,2 öre per kilowatttimme.

Skillnaderna i elpriserna mellan kommunerna i länet är stora. Enligt den nya rapporten får kunderna i Åre och Östersund billigast elpris då de betalar 83,7 öre per kilowatt timme jämfört med 125,2 öre per kilowatttimme i Berg.

– Kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.

– Höjningarna visar tydligt att trots en skärpning av regelverket för elnätsföretagens intäktsramar så räcker det inte. I slutänden är det konsumenterna som får stå för notan.

Nils Holgerssongruppen finansieras av Riksbyggen, HSB hyresgästföreningen och SABO som representerar 300 allmännyttiga bostadsbolag. Varje år gör de en undersökning över hur priset på vanliga tjänster som el, fjärrvärme och sopavgifter slår mot deras kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.