106-åriga Dagnys gjorde succé med sitt tal. ”När jag inte dog var jag ju tvungen att börja leva”. Hör henne i klippet ovan. Foto: SVT.

En 106-årig publikmagnet kom till Strömsund

Publicerad

Pampigt i en Rolls royce gjorde hon entré. Fattas bara annat, Dagny Carlsson är Sveriges mest kända 106-åring (om man säger så). Nu var hon i Strömsund för att diskutera anhörigvård.

Dagnys genomslag som bloggerska är enormt. SVT:s film om Sveriges äldsta bloggerska har visats världen över och i dag har hon 2,7 miljoner följare från jordens alla hörn. Dagligen väller det in kommentarer på olika språk.

– Spanska är jag inte så fena på. Men jag förstår vissa ord och de verkar ju snälla, säger hon.

Dygnet runt

När Dagny själv fyllt 90 år blev hennes man allvarligt sjuk och han skulle vårdas i hemmet. Bland annat hade han diarréer som gjorde att han måste på toaletten varje halvtimme – dygnet runt.

– Jag fick varken sova på nätterna eller dagarna och till slut kollapsade jag, förklarar Dagny.

Först då fick maken flytta till en vårdinrättning.

Hon tycker att det är skräp att inte samhället kan ställa upp bättre när en anhörig i 90-årsåldern ställs inför att bli vårdare till sin livskamrat.

Kände du att du behövde mer hjälp från vården?

– Jo då, men det handlar samtidigt om avlastning överhuvudtaget. De där åren fick jag rusa till affären och hem igen, hela tiden rädd för att det skulle ha hänt något där hemma.

Minns första världskriget

Påståendet i ingressen att Dagny är Sveriges mest kända 106-åring var förstås ett under statement. Hon föddes 1912 – samma år som den så kallade ”Solskensolympiaden” i Stockholm och dessutom samma år som Titanic förliste.

Hon har ett fantastiskt detaljminne och hon minns inte bara andra världskriget – utan även det första.

– Jag fick skabb från min morbror som legat i fält. Och spanska sjukan var förfärlig, tidningarna var fulla av dödsannonser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer