En kvarts miljard satsas på fiskodling

Publicerad

Sveriges största fiskodling på land planeras nu byggas i Kall. En kvarts miljard är man beredd på att satsa.

Det är på en udde vid kallsjön som Stockholmsbaserade bolaget Cold Lake AB vill bygga en landbaserad fiskodling:

– Det är en stor fiskodling på land man vill bygga. Man pumpar upp vattnet från sjön och sen har man fisken i stora bassänger och sen så renar man vattnet och släpper tillbaka det. Man slakta ungefär 15 ton röding varje dag, säger Erik Olofsson, biolog.

Erik Olofsson är biolog vid Torsta AB och det är han som gjort miljökonsekvensbeskrivningen, och enligt honom finns det stora fördelar med en landbaserad fiskodling jämfört med de kassodlingar man använder i dag.

– Det finns ett visst näringsutrymme i sjöarna här framför allt fosfor. I en sån här landbaserad fiskodling samlas nästan all fosfor upp  som bildas i slam och då ryms det mera fisk i en och samma sjö. Det är mindre risk för sabotage och smittspridning, säger Erik Olofsson, biolog.

Det här innebär också flera nya arbetstillfällen till bygden. Det kommer att röra sig om 25-30 nya jobb.

Men det är många bitar som ska falla på plats innan man kan börja bygga. Nu håller förtaget på att söka tillstånd och göra en detaljritning:

– Om drygt två år hoppas man vara igång, säger Erik Olofsson, biolog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer