En lång dags färd mot vinterbetet

Publicerad

Det var ett pärlband som aldrig tycktes ta slut, när 2 500 renar traskade över isen på Hammerdalssjön.

Numera sker det med skotrar som det främsta arbetsredskapet. Ledarrenen var fästad vid en skoter och om allt sedan går som planerat ska resten följa efter på led.

Fast riktigt så enkelt var det nu inte. När någon längre ned i kön tyckte sig se ett lämpligare vägval så ledde han, eller möjligen hon, en egen kolonn rakt under Hammerdalsbron, i stället för mot den öppning som gjorts så att de skulle kunna ta sig över E45:an så säkert som möjligt.

Skotrarna varvades upp

Men då varvades skotrarna upp och i sporrsträck samt under högljudda rop styrdes utbrytarflockens riktning på rätt väg igen. Det var omöjligt att inte associera till den gamla westernserien ”Vägen västerut”.

– Just den led som vi går har renarna vandrat sedan urminnes tider, berättar renskötaren Toamma Persson.

Han tillhör Jinjevaeriesameby i Hotagsfjällen. Andra samebyar föredrar att frakta renarna på lastbilar, men alltså inte Jinjevaerie.

– På det här sättet kan vi beta oss fram längs vandringen. Vi utnyttjar marken bättre, kan man säga, menar Toamma Persson.

Renar åkte skoter

Renkalvarna föds i april varje år. Den här tiden på året har de inte hunnit bli fullstarka. En efter en plockades årskalvarna upp och i stället fick de åka skoter.

För de renar som inte orkade fortsätta de tio dagars vandring som återstår, till målet i skogarna öster om Krokvåg i Ragunda kommun, kördes med bil upp till Hotagen, där de förhoppningsvis kvicknade till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer