Ulrika Rogeman, Operativ chef på Woolpower i Östersund. Foto: Sara Choghrich/SVT.

En utmaning att hitta rätt kompetens när Woolpower expanderar i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska textilföretaget Woolpowers nya fabrik stå klar i stadsdelen Torvalla i Östersund. Den innebär att personalstyrkan måste utökas från dagens cirka 130 till 200 personer – en kraftig ökning i en bransch där det finns utmaningar att hitta personal, exempelvis industrisömmerskor. 

– Sverige var nog ganska starka på textilproduktion på 60-talet och allt eftersom har textilproduktionen lämnat Sverige. Vi är en av väldigt få som har kvar just sömnadsdelen, säger Ulrika Rogeman, operativ chef på Woolpower i Östersund.

Textilföretaget har därför haft en utmaning att hitta rätt kompetens när det gäller just sömnad.

Arbetsmarknaden

– I och med att många lämnat Sverige har även kompetensen försvunnit, säger hon.

Jämtland har tagit emot många nyanlända de senaste åren och just den spetskompetens som eftersöks har man kunnat hitta hos många av dem. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Hittar spetskompetens hos nyanlända

Jämtland har tagit emot många nyanlända de senaste åren och den spetskompetens inom sömnad som eftersöks har man kunnat hitta hos dem.

– Strategin är inte att anställa många nyanlända, strategin är att anställa bra personer som är duktiga på att sy, säger Ulrika Rogeman.

Mohammad Norousi flyttade till Jämtland från Stockholm för endast några dagar sedan, efter att han fått ett erbjudande om jobb på Woolpower. Redan som sjuåring i Iran fick han lära sig arbetet som skräddare och arbetade professionellt som det under några år innan han flydde till Sverige.

Mohammad Norousi arbetar på Woolpower. Foto: Sara Choghrich/SVT.

– Under fyra år har jag arbetat i Iran som skräddare. Så jag bestämde mig för att komma hit till Jämtland efter att min kompis rekommenderade mig. Han trivs jättebra här, så jag kom hit, säger Mohammad Norousi.

Just nu pågår bygget av en 10 000 kvadratmeter stor textilproducerande fabrik i Torvalla, dubbelt så stor som den i Odenskog. Tanken är att företaget ska dubbla omsättningen och bli ungefär 80 personer fler. 

Fabriken som byggs i Torvalla ska bli dubbelt så stor som den i Odenskog. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsmarknaden

Mer i ämnet