Hör Krister Blomgren, vd för Engcon, berätta om varför permitteringarna ersätts av varsel. ”Målet är att vi ska kunna plocka tillbaka folk som vi tvingas säga upp”. Foto: Maria Harning, SVT

Ett 30-tal riskerar att varslas hos Engcon i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal personer riskerar att förlora jobbet när Engcon i Strömsund varslar.

– Det drabbar såklart många familjer, säger Krister Blomgren, vd för Engcon group.

Produktionen på Engcon group har minskat med 60 procent under coronapandemin. För att hantera detta valde bolaget i början av april att permittera upp mot 120 personer av de drygt 300 anställda.

– Vi valde permitteringar för att kunna behålla kompetens, säger Krister Blomgren.

Coronaviruset i Jämtlands län

Nu väljer bolaget att återkalla permitteringarna och varslar istället. Vd Krister Blomgren berättar varför:

– Under resans gång har politikerna svängt i frågan om utdelning och koncernbidrag, säger han och fortsätter:

– Sedan är det oklart vad som menas med att man ska ha väsentliga ekonomisk problem, regeln är otydlig och vi undrar om vi kvalificerar oss eller inte. Visar det sig att vi inte är berättigade stöd så tror vi att vi sparat mångmiljonbelopp som vi sedan måste betala tillbaka, då är det bättre att vi verkligen vet och att vi gör besparingar.

Hoppas kunna återanställa

Totalt riskerar ett 30-tal anställda att varslas och verksamheten inom Engcon nordic drabbas värst. Krister Blomgren tycker det tar emot att behöva göra sig av med kompetens.

– Och det drabbar många familjer. Men målet är att vi ska kunna plocka tillbaka folk som vi tvingas säga upp, men man vet ju inte, de kanske får andra jobb eller flyttar.

När företaget kan återhämta sig är dock oklart.

– Vi hoppas att det vänder och att ordrarna börjar komma in igen. Kanske är det positivt att Europa börjar öppna upp, men vi tror inte att det kommer gå så fort. Folk blir inte lika riskbenägna och investerar i dessa tider. Det finns en risk att det är mer än ett år bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet