Sprängkistan i Lit skulle öppnas för att en expert skulle kunna avgöra om innehåller riskerar att explodera. Första försöket att öppna kistan misslyckades. Foto: Joakim Leifman

Expert på plats – men de fick inte upp sprängkistan

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 7 på onsdagsmorgonen skulle den hittade sprängkistan i Lit skärskådas på sitt innehåll. Men de ambitionerna sprack eftersom låset inte gick att få upp.

En sprängmedelsexpert fanns på plats tillsammans med ansvariga från kommunen. När en låssmed skulle försöka få upp låset till sprängkistan, så ville det sig inte alls. Låssmeden gick helt enkelt bet och hela styrkan fick återvända till Östersund med oförrättat ärende.

– Vi letar just nu efter en annan låssmed som förhoppningsvis har en vidare kompetens, säger kommundirektören Anders Wennerberg.

Sprängolyckan i Lugnvik

Ett nytt försök att få upp kistan kommer att ske på fredag morgon.

Kommunen vet fortfarande inte varför det fanns sprängmedel i Lugnvik och i Lit. Såhär sa Örjan Jervidal, chef Teknisk förvaltning vid Östersunds kommun till SVT Nyheter Jämtland i förra veckan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängolyckan i Lugnvik

Mer i ämnet