Visa alla (5)

Explosionsrisk över efter brand i ladugård i Föllinge

Det började brinna i en ladugård i Föllinge i Krokoms kommun på fredag kväll. Branden hotade sprida sig till både skog, bostadhus och ett antal bilar. Räddningstjänsten gick ut med varning till allmänheten om att det var explosionsrisk samt risk för skadlig rök. På lördagsmorgonen togs varningen bort.

Allmänheten som finns i området uppmanades under fredagskvällen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Enligt en person på plats i Föllinge var det kraftig rök över samhället, men röken hade tunnats ut vid 20.20-tiden.

– För en stund sedan var det kolsvart, säger personen till SVT Nyheter Jämtland.

Det var en gammal ladugård i samhället som används som verkstad och förvaring av gamla bilar som börjat brinna. 

”Gör släckarbetet besvärligare”

Räddningschef i beredskap, Lars Nyman, uppgav vid 20.30-tiden att branden hade spridit sig, från att ha börjat i en ladugård som använts som verkstadslokal.

– Den spred sig till bilar, och i dem var det gasflaskor vilket gör släckarbetet mycket besvärligare. Sedan går branden mot ett skogsparti, och vidare mot ytterligare bostadshus, och sedan mot en plats med ytterligare 50-talet bilar, berättade Lars Nyman.

Gasflaskor har exploderat

Enligt uppgift fanns det ytterligare gastuber bland de 50-talet bilarna. Gastuberna kan explodera om de blir upphettade av branden.

25 brandmän från fem brandstationer bekämpar branden, som alltså pågår mitt i samhället Föllinge. Polis och ambulans finns på plats. Enligt polisen har gasflaskor exploderat i branden. På grund av explosionsrisken har stora avspärrningar upprättats.

Ett stort område runt brandplatsen har spärrats av på grund av explosionsrisken. Foto: SVT/ Bengt Eriksson

Nära branden finns ett äldreboende, Solbacka. Där gjordes ingen evakuering men boendet blev  liksom övriga i närområdet uppmanat att stänga fönster och dörrar samt stänga av ventilation. Vid 21.30-tiden uppgav polisen att det inte finns någon spridningsrisk till äldreboendet.

Det fanns inga djur i ladugården. Ingen person uppges ha kommit till skada vid 20.30-tiden. Larm om branden kom strax före 19-tiden på fredagen.

Brunnit ned

Vid 21.30-tiden rapporterar SVT Nyheter Jämtlands reporter Bengt Eriksson om branden:

– Det är en ladugård där det har funnits bilar. Det har brunnit ned nästan fullständigt. Det är avspärrat runt omkring. Det är ett stort pådrag men nu börjar det ge sig, säger Bengt Eriksson.

Foto: SVT

Vid 23-tiden kommer rapporter om att branden är under kontroll. Men varningen till allmänheten om explosionsrisk kvarstår. Inre befäl Sara Wickenberg på räddningstjänsten i Jämtland säger att man kommer att ha en styrka på plats under natten.

– Det är fortfarande avspärrningar eftersom de här gasflaskorna blivit väldigt upphettade och det fortfarande finns risk för explosioner.

På lördagsmorgonen togs varningen för explosionsrisk bort.

Polisen uppger att man ska upprätta en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer