Få i Jämtlands län har skaffat sig drönarkort, visar Transportstyrelsens genomgång. Foto: Jessica Gow, TT

Få har skaffat drönarkort i Jämtlands län

Publicerad

Hittills har bara 150 personer i Jämtlands län skaffat sig drönarkort, något som krävs för att flyga drönare. Transportstyrelsen tror att betydligt fler i länet har en drönare som de flyger med.

Vid årsskiftet infördes nya regler för drönarflygning. Alla som flyger en drönare måste registrera sig hos Transportstyrelsen och genomgå en utbildning som man ska bli godkänd i. Transportstyrelsen misstänker att det finns betydligt fler än 150 personer som flyger drönare i länet.

– Det indikerar att det i första hand är de professionella drönarflygarna, de som använder drönare i sitt yrke, som har tagit drönarkortet och registrerat sig. Hobbyflygarna återfinns framförallt i de yngre åldersgrupperna och de flyger i huvudsak i lite varmare väder. Vi tror att vi kommer se en ökning i den målgruppen framåt våren, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

I klippet ser du varför de nya reglerna införts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.