Sara Mörtberg, överläkare på infektionskliniken och biträdande smittskyddsläkare. Foto: SVT

Fall av smittsam lungtuberkulos upptäckt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omfattande smittspårning har ett fall av smittsam lungtuberkulos upptäckts i länet.

Det var en smittskyddsklinik i Stockholm som slog larm till smittskyddsenheten i länet om ett fall med mycket smittsam lungtuberkulos.

Upptäcktes sent – blev mycket smittsam

Personen hade under flera månader i höstas bott i länet och under den tiden varit sjuk i tbc under längre. Senare flyttade hen till Stockholm och det var först då tuberkulossjukdomen upptäcktes efter kontakt med vården.

Nytt fall av smittsam lungtuberkulos

När det blev känt inleddes en omfattande smittspårning i länet. Omkring 200 personer undersöktes och den smittspårningen har nu i sin tur lett till att ytterligare ett fall upptäckts, för en månad sedan. Det gäller en person som fortfarande är bosatt i Jämtlands län. Även den personen har smittsam lungtuberkulos.

Ytterligare smittspårning

– Men i det fallet bedömer vid att det rör sig om en låggradigt smittsam tuberkulos eftersom personen inte haft symptom under någon längre tid, säger smittskyddsläkare Sara Mörtberg vid Smittskyddsenheten vid Region Jämtland Härjedalen.

Den tbc-sjuke i länet kommer från samma land som den insjuknade i Stockholm. Ytterligare en smittspårning har genomförts i länet efter det senaste fallet. Men ingen av de närstående har visat några tecken på att vara smittade.

Tbc-fallen ökar

Tuberkulos har ökat på senare tid i landet till följd av det stora antalet flyktingar som kommit till landet, enligt smittskyddsenheten i länet. Men antalet fall ligger fortfarande på en låg nivå vid en internationell jämförelse.

Ifjol registrerades 13 fall av tbc i länet.

Fakta om tuberkulos

Statistik över tbc-fall i länet de senaste fem åren:

2013 – 4 st

2014 – 14

2015 – 7

2016 – 13

2017 – 13

Det finns både smittsam och icke smittsam tuberkulos. Ungefär hälften av alla fall är smittsamma.

Vid smittsam tuberkulos inleds behandlingen med två veckors isoleringsvård och därefter kan behandlingen fortsätta i hemmet.

Enligt smittskyddsläkarna i länet råder det ingen topp i antalet tbc-fall i vare sig länet eller landet för närvarande. Men antalet fall är högre nu än för tio år sedan.

För tio år sedan var tuberkulosfallet så få som sex, sju per år i länet. Däremot var tbc vanligt i länet för trettio år sedan. Det var då frågan om äldre människor som insjuknat i tbc som barn.

källa: Smittskyddsenheten vid Region Jämtland Härjedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.