Agneta Olofsson och Carl Eine Ström låste in tjuvarna i militärvagnen. Foto: SVT

Familjen fångade tjuvarna på egen hand

Uppdaterad
Publicerad
Familjen Olofsson Ström fick själva agera poliser hemma på gården i Sveg en sommardag i juli. De fångade tjuvarna själva.

När Carl Eine Ström och Agneta Olofsson tillsammans med sina barn kom hem till gården i utkanten av Sveg, vid sjön Solnan, stod en skåpbil på vägen. De upptäckte sedan att två män var inne i familjens militär-förrådsvagn och rotade. 

Tidigare hade familjen sett en liknande skåpbil vid gården tre gånger. Och tre gånger har det försvunnit saker från gården, bl.a ett helt kök.

Stängde in männen

Carl Eine Ström vägrade tro på männen som sa att de var ute på en fisketur. Istället stängde han in männen i vagnen och blockerade dörren med hjälp av en träpåk som tillfälligt lås.

Polisen bad om signalement

Efter det ringde de polisen och bad om att få en patrull skickad till gården. Carl Eine berättar:

– Jag sa till Polisen att jag har tagit dem på bar gärning ”så ni får gärna komma och ta dem”.

Men Polisen tyckte istället att familjen skulle ta signalement på männen och sedan åka därifrån. Carl Eine blev då ordentligt arg och frågade om han istället kunde ta en bild med mobilkameran på killarna. Men polisen tyckte då att de först borde be om lov.

Vägrade lyda polisen

Carl Eine Ström berättar att han vid det laget hade hunnit bli ganska irriterad.

– Jag sa till polisen: ”Du behöver inte komma idag utan du kan vänta några dagar för jag tänker binda fast dom här.”

Polisens svar blev att Carl Eine då kunde göra sig skyldig till olaga frihetsberövande.

Men Carl Eine fortsatte blockera dörren.

Polisen kommenterade fallet

Under två och en halv timme väntade Carl Eine utanför förrådsvagnen på att polisen skulle komma och ta över. Att det tog så lång tid, menar Polisen i Östersund, berodde på bemanningssituationen.

– Det här hände en söndag och vi hade inte så mycket folk i tjänst, säger Mats-Ove Edvinsson, kanslichef vid polisområde Jämtland.

Har man rätt att hålla fast någon på det viset?

– Ja, om man ertappar någon under pågående brott så har man rätt att frihetsberöva någon tills polisen kommer. Men det måste vara inom rimlig tid.

Var det rimlig tid i det här fallet?

– Det var i längsta laget, men inte så pass att det blev ett formellt brott, säger Mats-Ove Edvinsson.

Männen dömdes

Till slut fick polisen en styrka ledig och kunde åka till platsen och gripa männen. De dömdes sen för olaga intrång. Stöld kunde inte bevisas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer