Familjerådgivaren Sara Grönlund. Foto: SVT

Experten: Så påverkar corona singellivet

Uppdaterad
Publicerad

Den sociala gemenskapen som man kan känna genom dejting är inte längre densamma. Men vad händer med människor som inte kan dejta som vanligt? Hör familjerådgivaren Sara Grönlund svara på detta i klippet ovan.

Situationen vi befinner oss i har påverkat dejtinglivet för många singlar. Sara Grönlund menar att människor är flockdjur och är beroende av sällskap. Att vara ensam en längre period kan få konsekvenser.

– Man kan bli tillbakadragen och det gör att man blir mer passiv. Om vi får mindre kontakt med andra blir vi mindre bekräftade. Då tror vi mindre på oss och självbilden och självkänslan kan påverkas negativt, säger Sara Grönlund, familjerådgivare på Östersunds kommun.

Behöver träna på att vara sociala

Hon berättar att dejtingsituationen för många unga inte är bra, och det är framförallt de som behöver leva ett socialt liv som har mindre möjligheter att göra det.

– Pandemin är en dålig faktor för dejtinglivet, säger hon.

En annan konsekvens av pandemin är att många glömmer hur man socialt interagerar.

– Man blir ringrostig. Vi behöver träna extra på att vara aktiva, kallprata, söka upp, säga hej till främlingar och le, säger Sara Grönlund.

I klippet ovan hör ni Sara Grönlund berätta mer om hur corona påverkar dejtinglivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.