En kniv som användes vid hot av offret Foto: Ur polisens förundersökning

Fängelsestraff för rån och kidnappning på nyårsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsnatten utsattes en man i 30-årsåldern för misshandel, rån, olaga frihets berövande och grovt olaga hot i Hammarstrand. Nu döms fem personer mellan 25 och 50 år för gärningen. Tre av dem döms till fleråriga fängelsestraff.

Det var under nyårsnatten som något gick snett i en bostad i Hammarstrandstrakten. I bostaden fanns fem personer, varav offret var en.

Av någon anledning utsattes offret för trakasserier och tortyrliknande misshandel. Han blev hotad duschad och instängd i ett förråd och därefter misshandlat genom slag och strypgrepp.

Hotades med yxa och kniv

Därefter tvingades offret in i en bil av tre i sällskapet. Sedan körde sällskapet till en annan adress. Under färden träddes en plastpåse över offrets huvud. På den nya adressen hotades offret med kniv och yxa. En del av hans hår skars av med en kniv.

Tvingades ta ut pengar

Efter detta så kördes offret till en bankomat där han tvingades att ta ut alla pengar han hade. Sen kördes han till Bilprovningen i Hammarstrand, där han släpptes av och lämnades.

Fem döms

Nu dömer Östersunds tingsrätt två personer till fängelse i tre år för grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga hot, rån och en till fängelse i två år för misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga hot, ofredande, olovlig körning och grovt grovt rattfylleri. Övriga två döms till dagsböter.

Offret tilldöms också skadestånd på sammanlagt 69 103 kronor.

Dömda i målet

  • Kvinna i 25-årsåldern döms till dagsböter för olovligt förfogande
  • Man i 40-årsålder döms till dagsböter för olaga hot
  • Man i 30-årsåldern döms till fängelse i tre år för misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga hot och rån
  • Man i 25-årsåldern döms till fängelse i tre år för misshandel, olaga frihetberövande, grovt olaga hot och rån
  • Man i 50-årsåldern döms till fängelse i två år för misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga hot, ofredande, olovlig körning och grovt rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.