Två män från Norge döms för att ha skjutit tjäder strax efter att de parkerat sin bil vid vägkanten. Foto: TT

Far och son jagade tjäder från bilen – döms för jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

En far och hans 16-åriga son sköt en tjäderhöna som de sett från bilen. En renägare lyckades fota händelsen och nu döms båda för jaktbrott.

Sonen, som i oktober 2017 var 16 år, hade en färsk jägarexamen. Tillsammans med sin tolvåriga lillebror följde de med sin pappa från Norge på en jaktresa genom Sverige.

Pappan, som hade 20 års erfarenhet av fågeljakt, bestämde att familjen skulle åka iväg på resan.

De stannade bland annat till vid en vägkant vid Ränningsvallen i Tännäs, Härjedalen, där de fick syn på en tjäderhöna.

Sköt i närheten av bilen

Pappan ska då ha parkerat och tillsammans med 16-åringen gått ur bilen för att hämta hagelgevär ur bagageutrymmet och skjutit fågeln i höjd med fordonet.

Iakttogs av renägare

En renägare fanns i området och fick syn på dem. Vittnet lyckades också fotografera bilder med sin mobiltelefon som sedan kunde användas av åklagare.

Genom att de lämnade bilen strax innan de sköt tjädern bedömer Tingsrätten att det är ett jaktbrott och männen anses ha jagat från bilen.

Döms till dagsböter

Pappan, som är i 50-årsåldern, döms till att betala 17 400 kronor i dagsböter i 60 dagar. Med hänsyn till sonens ålder och ekonomiska förutsättningar får han böta totalt 1 500 kronor. Båda nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.