Östersundspolitikern om Rysslands hotfulla utspel: ”Farligt och förkastligt agerande”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland sätter allt hårdare tryck på omvärlden och ställer krav på andra försvarspolitik. Frågan är hur berört Sverige är av Putins hotfulla utspel. Enligt Östersundspolitikern Kalle Olsson (S), ledamot i försvarsutskottet, är vi i ett mycket allvarligt läge.

I dagarna har den årliga konferensen Folk och försvar hållits. Frågor som tidigare år möjligen känts som en aning abstrakta är plötsligt väldigt konkreta. Ryssland har i princip inringat hela östra Ukraina och ett anfall mot landet förefaller långt ifrån uteslutet.

Vladimir Putin och Ryssland talar på nytt om länder som deras intressesfär. Och om Sverige händelsevis nu skulle vilja ansluta sig till Nato så accepteras inte det av ryssarna.

Försvarets insatschef Michael Claesson utesluter inte en väpnad insats mot Sverige. I ett spänt läge kan ett snedskär få allvarliga konsekvenser, menar Kalle Olsson (S), ledamot i försvarsutskottet.

”Förjävligt”

– Det läge som uppstått är farligt, förkastligt och förjävligt, säger han.

I riksdagen finns i dag ingen majoritet för ett svenskt Nato-medlemskap.

Skulle den senaste utvecklingen kunna göra Sverige mer motiverat att gå med i försvarsalliansen?

– Nej, det tror jag inte. Det handlar snarare om att Ryssland måste inse att de inte har med andra länders angelägenheter att göra, menar Kalle Olsson.

I klippet kan ni höra Kalle Olsson utveckla sin syn på det hastigt förändrade säkerhetsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.