Regionstyrelsen presenterade sina förlag på att förbättra personalsituationen på Östersunds sjukhus vid en presskonferens utomhus under måndagsförmiddagen. Foto: Bengterik Busk, SVT

Färre helger, dubblat friskvårdsbidrag – så ska personalsituationen på Östersunds sjukhus räddas

Uppdaterad
Publicerad

Personalsituationen på Östersunds sjukhus är pressad, och under sommaren och hösten har det varit omfattande protester från personalen. Nu presenterar politikerna i regionstyrelsen förslag på hur situationen ska bli bättre.

Majoriteten i Regionstyrelsen presenterade på måndagsmorgonen sitt förslag till hur man ska satsa på personalen vid Östersunds sjukhus, där flera sagt upp sig i protest mot försämrade avtal.

• Till att börja med ska personal på Akutmottagningen, Intensivvårdsavdelningen och en Medicinavdelning få jobba två helger av fem, istället för varannan helg. 

Situationen på Östersunds sjukhus

• Friskvårdsbidraget höjs från 1500 kr till 3000 kr per år.

• Vissa personalgrupper ska få en 80/90/100-lösning. Man jobbar 80 procent, får 90 procent i lön och 100 procent betalas in till pensionen.

• Personal som pluggar vidare till ett bristyrke inom vården får studiebiderag och man inför ”studenttjänster” som innebär att den som studerar kan få en tjänst med fyra helgpass per månad.

Förslagen är kostnadsberäknade till 30 mijoner kronor. I år väntas Region Jämtland Härjedalen göra ett plusresultat på nästan 1 miljon kronor enligt prognosen, det samlande underskottet var vid årsskiftet drygt 1,4 miljarder kronor.

I samband med att de här förslagen presenterades förklarade man också att planerna på att varsla personal om uppsägning inte längre är aktuella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Östersunds sjukhus

Mer i ämnet