– Det är viktigt att missbrukarna känner sig välkomna. säger sjuksköterskan Malin Mattsson som delar ut rena sprutor. Efter ett och halvt år har de svåra infektionerna blivit färre.

Färre svåra infektioner bland sprutmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett och ett halvt år kan sprutmissbrukare byta smutsiga sprutor mot rena. På infektionskliniken ser man tydliga resultat. De svåra och kostnadskrävande infektionerna är markant färre.

Sprutmissbrukare drabbas ofta av olika infektioner som hepatit C, svärläkta sår och hjärtinfektioner. Möjligheten att få byta sina smutsiga sprutor och kanyler infördes i Regionen för ett och ett halvt år sedan.

– Det är både en human och ekonomisk insats, säger Malin Mattsson som arbetar på mottagningen. Det är viktigt att de känner sig välkomna.

Får mer än sprutor

120 missbrukare har hittills besökt mottagningen och de får då inte bara rena sprutor.

– De kan sitta ner, få lite kaffe och godis eller en banan. Vi  tar oss tid och pratar. Vi ska vara en ingång till sjukvården.

Hjärtinfektionerna är borta

Under 2020 upptäckte man fyra fall av hepatit C och de mycket kostnadskrävande hjärtoperationerna har i stort sett försvunnit.

– Det är stora operationer där man öppnar bröstkorgen, säger läkaren Johan Hansson.

Malin Mattsson berättar att de flesta bär på svåra upplevelser och att flera av besökarna började självmedicinera som mycket unga.

– Vi möter så fina, mjuka och intelligenta människor, säger hon. Det så sorgligt att drogerna förstör deras liv.

Under 2020 delade man ut 23 000 sprutor och kanyler och fick in 18 000 i utbyte.

Hör sjuksköterskan Malin Mattsson och läkaren Johan Hansson om sprutbyte i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.