Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns en tydlig skillnad mellan olika geografiska områden i länet när det gäller viljan att vaccinera sig. Särskilt låg andel vaccinerade har Torvallaområdet och Svenstavik. Vad det beror på berättar vaccinationssamordnare Cornelia Brusmark i videon. Foto: Johan Nilsson/TT/

Färre vaccinerade i Svenstavik och Torvalla-området

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tydliga skillnaden när det gäller andelen vaccinerade i olika delar av länet. De områden som sticker ut mest är Svenstavik, Östersunds stadskärna och Torvalla-området. Orsaken till det berättar vaccinationssamordnare Cornelia Brusmark mer om i videon ovan.

Nära 84 procent av alla länsbor har nu fått sin första dos av något Covid 19-vaccin. Andelen färdigvaccinerade uppgår till omkring 75 procent.

Det meddelade Region Jämtland Härjedalen på måndagen när den senaste uppdateringen av Covid 19-läget i länet presenterades, en lägesrapport baserad på ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Men även om andelen som nu fått sin första spruta är stor står det samtidigt klart att vaccinationsintresset inte varit lika utbrett i hela länet. Den kommun med lägst vaccinationsgrad är Bergs kommun, där andelen uppgår till 79 procent.

Så här ser vaccinationsgraden ut i Bergs kommun. Ju brunare område, desto färre andel vaccinerade som fått dos 1. (källa: Folkhälsomyndigheten) Foto: Region Jämtland Härjedalen

Det skiljer sig också mellan olika delar av en kommun och där är det tätorterna som utmärker sig för en lägre vaccinationsvilja än landsbygden.

Svenstavik sticker ut, men tendensen kan märkas även i exempelvis Strömsund, Bräcke, Åre by och Sveg.

Skillnader finns även inom Östersunds kommun, där stadskärnan och Torvallaområdet har en lägre andel vaccinerade än andra områden. I Torvalla är det exempelvis bara 73 procent som fått sin första dos.

Så här ser vaccinationsgraden ut i Östersunds tätort. Ju brunare, desto lägre andel vaccinerade. (källa: Folkhälsomyndigheten) Foto: Region Jämtland Härjedalen

I klippet ovan berättar regionens vaccinationssamordnare Cornelia Brusmark hur myndigheten tolkar de här resultaten och vilka åtgärder som vidtas för att förbättra läget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer