Det är svårt att få bort någon annans bilar från sin mark Foto: SVT

Fastighetsägare måste gå till ”fogden”

Uppdaterad
Publicerad

Får man flytta någon annans bil som står på ens mark? Svaret är nej. Och det här är ett bekymmer för många.

En privatperson i Strömsund äger 291 fordon uppställda på sina egna och andras fastigheter. Det här har blivit ett problem för de andra fastighetsägarna som vänt sig till kommunen:

– Vi har ju ett stort antal ärenden på den här personen som har börjat som klagomål på från fastighetsägarna, säger Annika Berglund, miljöinspektör i Strömsunds kommun.

Skrotbilar i Jämtland

LÄS MER: Pilotfall om bilar i hovrätten

– Fastighetsägarna har fått bilarna på sin mark man vill inte ha kvar dom. I vissa fall har bilarna stått i 20 år. Då vänder man sig till kommunen.

Man kan ju tycka att det bara är att flytta en bil som någon annan ställt på min mark. Men så enkelt är det inte.

– Vi har försökt att förelägga bilägaren att samla alla bilar på en fastighet och begränsa antalet, säger Annika Berglund.

Det fallet ligger nu för prövning i Mark-och Miljööverdomstolen.

Får gå till Kronofogden

– Det vi kan göra annars är att ge fastighetsägaren rådet att gå till Kronofogden för att få bilarna avhysta, säger Annika Berglund.

Man har alltså inte som fastighetsägare rätt att flytta någon annans fordon som står på ens mark.

– Nej det är ungefär som att vräka en hyresgäst, säger Annika Berglund. Man får gå till Kronofogden.

I en by i Strömsunds kommun står en halvt rasad lada. I ladan har den aktuella fordonsägaren en del bilar och annat. Byborna skulle vilja ha bort både ladan och bilarna eftersom de anser att det är en säkerhetsrisk.

LÄS MER: MHRF – ”skrot” är ett värdefullt kulturarv

Men i det här fallet finns ingen fastighetsägare. Ladan står på mark en före detta samfällighet. Vilka som ingått i samfälligheten har inte gått att spåra.

Bilarna i den här ladan ingår också i det föreläggande mot bilägaren som kommunen vill få igenom.

– Vi har skrivit att det här beslutet gäller alla bilar som finns i fordonregistret och som finns inom kommunens yta, säger Annika Berglund. Det ska inte finnas något tvivel om vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrotbilar i Jämtland

Mer i ämnet