Fattigdomen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstklyftorna i Sverige ökar. Det visar statistik från SCB som vi har tagit del av. Fler och fler har en inkomst på mindre än 5000 kronor i månaden.

I Jämtland och Västernorrland ligger Bräcke värst till.

Bräcke, en kommun med drygt 6700 invånare, spridda på en yta av 3800 kvadratkilometer. Här är tjänare var tredje person mellan 20 å 34 år mindre än 5000 kronor i månaden.

– Det är ju tragiskt, säger Ove Kjellberg, som driver en fiskebutik i Bräcke. Man kan ju inte ens en gång tänka sig, det är ju jättetråkigt.

Svenskarnas inkomster

Statistiken talar sitt tydliga språk. Sedan 2005 har andelen fattiga i den här åldersgruppen ökat. I genomsnitt i landet tjänar 28% mellan 20 och 34 mindre än 5000 kronor. I Bräcke är siffran högre. 30 procent. Och det märks hos kommunen.

-Från 2006 till i år så har sociabildragen ökat från 2,1 miljoner till 6,2 miljoner, säger Eva Hillén Ahlström, socialsekretrerare på kommunen.

Kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S), är naturligvis bekymrad över siffrorna, men han menar att det är regeringens fel.

– Den förändring som blev i rikspolitiken efter regeringsskiftet 2006 har slagit emot arbetslösa och utförsäkrade, man har ingen A-kassa, man är inte med i facket. Då hamnar man på låga inkomster, säger Draxten.

Men ökningen är ju större i Bräcke än andra kommuner i både Jämtland  och Västernorrland, varför då?

– Det har jag ingen förklaring till, men det är klart att det har försvunnit många arbetstillfällen, säger han. Golvfabriken, husfabriken till exempel.

Det har försvunnit många jobb i kommunen. Det är främst män mellan 20 och 34 som hör till de allra fattigaste. För företagaföreningens ordförande finns bara en lösning. Nya jobb.

– Alltså varje arbetstillfälle som skapas är ju fantastiskt, säger Ove Kjellberg. Men vi företagare kan inte skapa alla jobb själva. Handlar inte folk i min butik så kan jag inte anställa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet