Särskilt älgolyckorna har ökat kraftigt i vinter. Foto: TT

Fem älgolyckor om dagen i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett mer än en dubblering av viltolyckor i Jämtlands län, med ett snitt på nio fall om dagen – varav fem är älgolyckor. Den enorma mängden snö får upp djuren på vägarna.

Mellan december och januari i år inträffade över 250 älgolyckor på vägarna i Jämtland och Härjedalen, jämfört med hur det såg ut samma period i fjol med knappt 100 älgolyckor. Bara i december rapporterades 144 fall med älg, vilket i snitt motsvarar nästan 5 älgolyckor om dagen. Det visar statistik från Nationella viltolycksrådet.

– Vi har sett en extrem ökning den här vintern jämfört med tidigare och vi vill därför varna alla som är ute på vägarna, säger Måns Zakrisson som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland i ett pressmeddelande.

Så här har det sett ut med viltolyckor i Jämtlands län. En ordentlig ökning sedan 2015. Källa: Nationella Viltolycksrådet, viltolycka.se Foto: Länsförsäkringar

Orsaken är de stora snömängderna i skogarna, som gör att älgarna och andra djur söker sig ut på vägarna där det är lättare att ta sig fram.

– Många trafikanter inser nog att de kör lite för fort, att de kan och borde sänka farten för att bidra till att minska antalet viltolyckor. Färre olyckor innebär mindre lidande både för människor och djur och man slipper de besvär som ett skadat fordon ändå innebär, säger Måns Zakrisson.

Fakta

Råd om viltolyckor från Trafikverket

FÖRE RESAN

  • Se till att vara utvilad så ökar din uppmärksamhet.
  • Skaffa dig appen ”Viltolycka” (finns gratis att ladda ner till mobil).
  • Planera din resa och ta del av informationen på Nationella Viltolycksrådets, NVR, hemsida www.viltolycka.se. Där kan du se våra fem mest drabbade vägsträckor (finns länsvis under ”Regionala Viltolycksråd”) samt få din färdväg uppritad och se var det ofta händer viltolyckor.
  • Se till att ha viltmarkeringsremsan med i fordonet (finns bl. a att hämta hos bilprovningen och polisen. En enklare remsa finns att ladda ner för utskrift från hemsidan viltolycka.se).

UNDER RESAN

  • Anpassa hastigheten.
  • Använd bilbälte.
  • Ha appen ”Viltolycka” aktiverad.
  • Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning och ”se dig omkring”.
  • Tänk på att djur ofta rör sig i flock – kommer det ett djur kan det komma flera.
  • Vilda djur kan även finnas i tätort.
  • Respektera uppsatta viltvarningsskyltar.

OM VILTOLYCKAN ÄR FRAMME

  • Varna andra trafikanter och placera ut varningstriangel.
  • Ta hand om eventuella skadade – larma polis via nr 112.
  • Markera noggrant platsen där olyckan skett, gärna med viltmarkeringsremsan, på den sida djuret finns eller har försvunnit.

Polisen kommer att intervjua dig om händelsen och ta de uppgifter en kontaktperson inom NVR behöver för att kunna hantera händelsen vidare. En eftersöksjägare med särskilt tränad hund sänds till platsen om det skadade djuret har lämnat vägområdet.

Appen ”Viltolycka” ger dig ett bra stöd vid olycka samt bestämmer platsen via x/y-koordinater som med fördel kan lämnas till polisen vid anmälan.

Tänk på att det är straffbart att inte rapportera en viltolycka till polisen.

Följande djur är du skyldig att rapportera en sammanstötning med (samt markera platsen): älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin, björn, varg, järv, lodjur, mufflonfår, utter och örn.

Tänk på att passera en olycksplats med betydligt sänkt hastighet – eftersöksjägare med hund och/eller annan personal (polis, ambulans, räddningstjänst m.fl) kan finnas på och invid vägen och utsätts för stora risker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.