Fiber bara till Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Bredband sägs ju vara landsortens räddning. Men när TeliaSonera nu drar fiberkabel genom Norrland kan den inte användas av vanliga bybor längs vägen. Något som orsakar stor besvikelse.

I vintras berättade SVT om projektet Backbone North – en dragning av fiberkabel från Örebro i söder till Luleå i norr.

 Då pratade projektledarna i Teliasonera och dotterbolaget Skanova om hur viktig denna fiberdragning var för hela Norrland. Samtidigt var man också tydlig – en viktig orsak till projektet var Facebooks serverhall i Luleå. Internationella datajättar behöver stora fibernät.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Och nu visar det sig att servicen till enskilda datajättar är det absolut viktigaste. Fiberkabeln kommer nämligen inte att kunna nyttjas av enskilda hushåll och byar.

Stor frustration

– Frustrerande. Man blir förbannad. Vi har alltså jobbat med att få hit fiber seda 2010 då de tog bort det fasta kopparnätet. Och nu, när de äntligen ska till att dra fiber förbi vår by, ja, då får vi inte vara med, säger Eivor Frestadius.

Hon bor i Sörviken, några mil från Hammerdal. Här har man länge kämpat för bredband och fiber. När de i höstas fick höra om TeliaSoneras och Skanovas prjekt utbröt därför jubel, nu skulle de äntligen få bra uppkoppling. Men så var alltså inte fallet.

– Det här handlar ju inte bara om vår by. Det här måste ju påverka alla byar som de gräver förbi, säger Björn Stranne som bor i grannbyn Görvik.

Nej till samkörning

Även inom Strömsunds kommun är man frustrerad. Både politiker och tjänstemän har nämligen också trott att TeliaSoneras satsning skulle kunna användas av lokala byar.

– Om inte annat så trodde vi att vi skulle kunna samköra med dom. Att vårt eget bredbandsbolag Servanet skulle kunna lägga ner sin fiber samtidigt i Skanovas fiberdike, säger kommunchefen i Strömsund, Anders Andersson.

Men det har Skanova sagt blankt nej till.

– Det fick vi reda på för någon vecka sedan. Innan dess har vi knappt fått någon information alls. Det har varit väldigt dålig och knapphändig information överhuvudtaget från Skanova, säger Anders Andersson.

Något som byborna i Görvik och Sörviken håller med om.

– Det är jättedåligt, säger Eivor Frestadius.

Statens ansvar

De SVT talar med i byn trycker nu på statens ansvar.

– Det här borde ligga på regeringsnivå. Det borde finnas statliga direktiv kring hur stora bolag får bete sig. Det här bolaget ägs ju dessutom delvis av staten, säger Björn Stranne.

– Det här hade verkligen varit något för landsbygdsutvecklingen. Tänk om alla byar som man ska dra fibern igenom hade fått nyttja den. Men tydligen tycker man att det är viktigare att dra upp fibern till företaget facebook än att landsbygden ska få ta fiber. Det tycker jag är frustrerande, säger Eivor Frestadius.

Pressat tidschema

Skanova, dotterbolag till TeliSonera som gräver ner fiberkabeln, går inte med på ett samarbete med Strömsunds kommun där kommunens egna bredbandsbolag Servanet, får lägga ner sin fiber samtidigt i Skanovas fiberdike. Ett alternativ som kommunen anser skulle kunna vara en lösning för bybor som står utan uppkoppling. 

– Det kan ju tyckas och låta lätt, som om man ändå gräver så kan man slänga i några extra fiberpar, men så lätt är det inte. Det är en nogsam planering och skulle vi dessutom i planeringen av transportnätet lägga in en planering för så kallad samförläggning så skulle vi helt enkel inte klara av den här utsatta tiden som vi har på två år, säger Inger Gunterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Mer i ämnet