– I dag skrattar jag, men igår var jag förbannad, säger Ulf Ihrén, om parkeringsboten. Foto: Privat/Fredrik Sandberg, TT

Fick p-böter i Stockholm – för sin skrotade snöskoter

Uppdaterad
Publicerad

En oväntad parkeringsbot fick Ulf Ihrén att tappa både hakan och humöret. Enligt boten ska han ha felparkerat sin snöskoter på Lilla Essingen i Stockholm – 57 mil från hans hem i Lit i Jämtland.

– Det var 15 år sedan jag var i Stockholm, och då åkte jag inte skoter, säger Ulf Ihrén. 

Ulf Ihréns Ski-Doo är skrotad sedan 25 år tillbaka. Ändå har den blivit en huvudvärk för 68-åringen, då han plötsligt fått böter på 1 300 för att ha felparkerat den på en gata i Stockholm. 

– I dag skrattar jag, men igår var jag förbannad, säger Ulf Ihrén som tidigare intervjuats av Aftonbladet.

Nu har han till 2 mars på sig att betala. 

– Det tänkte jag inte göra. Det är inte roligt för en pensionär att ligga ute med sådana pengar. 

”Lite larvigt”

Ulf Ihrén har nu vänt sig till polisen. 

– Jag fick fylla i ett papper. Det ska finnas en bild på fordonet som felparkerats säger de, det blir ju lite larvigt att de inte kan se att det inte är en skoter då. Men det är väl datorer som gör det här automatiskt.

Transportstyrelsen: Går stenhårt på de uppgifter vi har

På Transportstyrelsen, som är avsändaren bakom fakturan, vet man inte riktigt hur situationen uppstått. 

– Mest troligt är det parkeringsvakten som knappat in fel registreringsnummer när man skrivit ut anmärkningen. Vi går stenhårt på de uppgifterna vi har. Vi skickar fakturan till den ägare som står på det registreringsnumret som vi får in, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.  

Han tror att Ulf har goda chanser att få rätt, även om han inledningsvis måste betala boten för att inte hamna hos Kronofogden. Pengarna får han i så fall tillbaka när ärendet har prövats. 

– Landets parkeringsvakter får gå en snabbkurs i hur man skriver ordentligt, säger Andersson med ett skratt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.