Flygledartornet på Frösön Foto: SVT

Fjärrstyrningen av Åre Östersund Airport försenas

Publicerad

Det omdebatterade projektet där flygledningen av flygplatserna Åre/Östersund, Umeå, Kiruna och Malmö ska fjärrstyras från Arlanda ser nu ut att försenas kraftig.

Enligt ursprungsplanen skulle fjärrstyrningen driftsättas under 2020, men det kommer inte ske. Nu är i stället planen att Kiruna, som är först ut, går över till fjärrstyrning någon gång under första kvartalet 2021.

Åre/Östersund är andra flygplats att kopplas på, men exakt när det kommer ske kan inte Luftfartsverket säga i dagsläget. Meningen är i vart fall att det ska ske under 2021.

Komplext projekt

Ända sedan beslutet om fjärrstyrning hösten 2017 har projektet kritiserats från många håll. Säkerheten har ifrågasatts och kostnaderna för projktet har dessutom skjutit i höjden.

Förseningarna har dock inget med säkerhet att göra enligt Ulf Thibblin, teknisk direktör på Luftfartsverket.

– Nej det har inget med säkerheten att göra, utan det är den övergripande komplexiteten i projektet som skapat förseningen.

Hur mycket förseningen kommer fördyra projektet vill Ulf Thibblin inte gå in på, utan hänvisar till att det är en affärshemlighet mellan Luftfartsverket och kunden Swedavia som beställt systemet.

Hör Luftfartsverket förklara mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.