• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Anders Nilsson är väldigt positiv till den nya metoden. Foto: SVT

Kamera ersätter nattliga hembesök

I Krokom och Östersund har man nu påbörjat sitt test av tillsyn via kamera istället för nattliga besök inom hemtjänsten. Vi har hälsat på Anders Nilsson som är en av dem som har en kamera i sitt hem.

Vi har tidigare berättat om kommunernas planer på att testa den nya metoden, och nu har testet varit igång i snart två månader.

”Finns ingenting att klaga på”

Anders Nilsson i Västerkälen har haft en kamera installerad i sitt hem i snart två månader och är väldigt positiv till den nya metoden.

– Det är positivt för hemtjänstens rutiner, och det blir förhoppningsvis billigare och säkrare för alla, säger Anders Nilsson.

På vilket sätt är det annorlunda för din del?

– Det stör mig inte ett dugg, förut så kunde personalen komma in mitt i natten och i två fall av tre så vaknade man och var uppe i kanske en timma. 

Krävs tydlig information

Testet genomförs då man siar en framtid där det behövs förändring i arbetet för att kunna få den personal man har att räcka till.

I Krokoms kommun är det endast två personer som valt att installera kameran och enligt Jonathan Roth, enhetschef på hemtjänsten i Krokom så beror det delvis på att det krävs tydlig och mycket information.

– Det finns en skev bild där ute, att man blir filmad i sängen och hela den biten men hos de två som vi installerat hos har det inte uppstått några problem. Det är viktigt att informera vad det innebär, säger Jonathan Roth.

Att ha en kamera som tittar till en istället för fysiska besök är helt frivilligt och man kommer gemensamt överens om vilken tid som kameran ska gå igång och då är det endast då som kameran är tillgänglig. Det går heller inte att spela in.

TV: Se hela nyhetsinslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer