Områdeschefen i Jämtland, Mikael Lec-Alsén, berättar att de sett en rejäl ökning av antalet remisser till BUP under 2020. Foto: SVT

Fler unga mår dåligt under pandemin – 20 procents ökning till BUP i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet ökar antalet remisser till barn- och ungdomspykiatrin, BUP. I Jämtlands län såg man till exempel i fjol en 20-procentig ökning. Där tror man att pandemin bidragit genom ökad social isolering.

Under många år har antalet besökare till barn- och ungdomspsykiatrin runt om i hela landet ökat stadigt. I till exempel Jämtlands län har har antalet patienter ökat med ungefär 10 procent per år de senaste tio åren. Men så i fjol stack siffrorna iväg rejält.

– Under 2020 såg vi en ganska rejäl ökning av antalet remisser från andra delar av hälso- och sjukvården, säger Mikael Lec-Alsén som är områdeschef för Barn, unga, vuxna i Region Jämtland Härjedalen.

Han tror att pandemin bidragit till ökningen eftersom unga haft mindre tid i skolan, varit mer hemma och haft färre sociala kontakter.

Kan ge långsiktiga konsekvenser

Jämtland är inte den enda region som i fjol såg en ökning av antalet patienter. Tolv regioner rapporterade in hur många remisser som inkom till barn- och ungdomspsykiatrin. Jämfört med året innan såg de tillsammans en 17-procentig ökning.

Sveriges kommuner och regioner, som sammanställt siffrorna, menar att det är för tidigt att dra några tydliga slutsatser av pandemins effekter – men konstaterar samtidigt att mycket tyder på att den psykiska ohälsan ökat och att det även riskerar få långsiktiga konsekvenser.

Långa köer redan innan pandemin

I Jämtland pekar Mikael Lec-Alsén på att de redan innan pandemin hade svårt att hjälpa alla patienter i tid.

– En del frågeställningar kan man få vänta uppemot ett år på och det är ju en orimlig tid, säger han.

Genom åren har de fått rekrytera personal och de håller även nu på att anställa fler men frågan är om det hjälper eftersom antalet patienter fortsätter öka.

– Vi ligger hela tiden steget efter.

Enligt Mikael Lec-Alsén är det inte bara en fråga om resurser till barn- och ungdomsspykiatrin. I videon ovan berättar han vad han anser måste göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.