Flera av länets högstadieelever kommer få studera hemifrån under nästa vecka.

Flera högstadieskolor i Jämtlands län inför undervisning på distans

Uppdaterad
Publicerad

Igår presenterade utbildningsminister Anna Ekström (S) en möjlighet för landets högstadieskolor att bedriva distans- och fjärrundervisning.

Under dagen har och ska flera av länets kommuner ta beslut om hur de ska göra. Så här ser läget ut just nu.

Bergs kommun börjar med fjärrundervisning

Under fredagsmorgonen har Bergs kommun fattat beslut om att införa fjärrundervisning från och med på måndag.

Coronaviruset i Jämtlands län

Där har man bestämt att bedriva fjärrundervisning för två årskurser medan en årskurs får undervisning på plats. Årskurserna rullar sedan så att de i en vecka får undervisning på plats.

Årskurs 7 och 8 börjar med fjärrundervisning från och med på måndag.

– Då blir vi färre elever på skolan och färre elever på skolskjutsarna, säger barn och utbildningschef Anneli Olofsson.

Beslutet gäller initialt i två veckor, senare kommer man ta beslut om fjärrundervisningen ska förlängas.

Tre skolor i Strömsund kör på distans

I Strömsund kommer man ha undervisning helt på distans på Centralskolan i Hoting samt på Fjällsjöskolan i Backe.

Under fredagseftermiddagen gick kommunen även ut med att att Vattudalsskolan går över till distansundervisning, men eftersom beskedet kommer med så kort varsel skjuter man upp skolstarten till den 12 januari.

Beslutet om Vattudalsskolan kommer efter att man fört en dialog med smittskyddet inom Region Jämtland Härjedalen. Man gör bedömningen eftersom smittspridning i Strömsunds kommun är förhållandevis hög, samtidigt som alla inte kunnat provtas eller fått provsvar.

– Eftersom beslutet kommer så sent behöver skolan ha stängt på måndag för att hinna planera för skollunch, vilka elever som av särskilda skäl ska komma till skolan och hur vi ska organisera själva distansundervisningen, säger Lars Thorin, chef för barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen.

Beslutet gäller initialt två veckor, sedan kommer man fatta nytt beslut inför vecka 4. Alla elever kommer erbjudas lunch.

Ragunda kommun

Anders-Olovsskolan i Hammarstrand, Ragunda kommun, delar upp distansundervisningen. Årskurs 6 och 7 får distansundervisning två dagar, men byter sen med årskurs 8 och 9, som får distansundervisning de andra två dagarna.

I Stugun kommer hela högstadiet på Hansåkerskolan få undervisning på distans.

Beslutet gäller en vecka till att börja med.

Även Härjedalen börjar med distans

I Härjedalens kommun finns tre högstadieskolor, Sveg, Hede och Funäsdalen. Terminen börjar på måndag.

– I Sveg och Funäsdalen kommer en klass att vara hemma varje dag under första veckan. Beslutet att Sveg skulle ha en klass hemma per dag under första veckan efter lullovet togs redan före jul, säger Tina Svensson Hammargård skolchef i Härjedalen.

På skolan i Hede kommer man dela upp klasserna så att hälften är på plats i klassrummet, medan andra hälften är med på fjärrundervisning. Sedan växlar man vilka som får fjärrundervisning varje dag. Syftet är att minska trängseln i skolbussen från Vemdalen.

På Södra skolan i Sveg införs distansundervisning för högstadiet. Foto: Bengterik Busk/SVT

Bräcke kommun har undervisning på plats

Bräcke kommun kommer bedriva undervisning på plats, men de bevakar läget och är beredda att ompröva beslutet om läget förändras.

– Vad vi känner till har vi låg sjukfrånvaro och smitta i verksamheten, så det finns inget motiv att köra på distans, säger Anna Jensén Salomonsson, skolchef i Bräcke kommun.

Krokom stänger i två dagar

Också Krokom beslutade på fredagseftermiddagen att införa fjärr- och distansundervisning under måndag och tisdag. Det gäller kommunens samtliga fyra högstadier och på måndagseftermiddagen hålls ett möte för att besluta om detta måste förlängas.

Inga besked från Åre och Östersund

Under förmiddagen sitter Åre kommun i möte om hur man ska göra, beslut väntas komma under eftermiddagen.

I Östersunds kommun är det upp till varje rektor att göra en bedömning, det är sedan upp barn- och utbildningsnämndens ordförande att ta beslut.

Så här sa utbildningsminister Anna Ekström (S) under torsdagen presskonferens:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet