På dessa platser rasar skogsbränder vid lunchtid på onsdagen Foto: SVT Grafik

Flera bränder bekämpas i Jämtland och Härjedalen

Publicerad

Enligt räddningstjänstens lägesbild på förmiddagen bekämpas sex pågående bränder i Jämtland och Härjedalen.

I Bergs kommun brinner det vid Stor-Tävjeåsen. Det är ungefär 1500 hektar som brunnit men enligt räddningstjänsten är trenden positiv och släckningsarbetet har utförts med helikopter, bandvagn och fjällräddare.

Branden i Bräcke kommun täcker en yta om 500 gånger 400 meter. Läget bedömdes under morgonen som instabilt men vindriktningen bedömdes driva branden mot en sjö som utgör ett naturligt hinder för branden.

Vid Pålgård/Halån har Jämtlands räddningstjänst fått hjälp av Medelpads motsvarighet. Läget är under förhållandevis god kontroll och omringad.

Bränderna vid Hedeviken och Lien/Näset/Döda fallet är släckta och eftersläckning pågår.

Tre bränder i Härjedalen

Branden vid Storbrättan nordväst om Lillhärdal i Härjedalen var i morse inte under kontroll. Då hade 900 hektar brunnit, det motsvarar ungefär 2000 fotbollsplaner. Räddningstjänsten har kallat in tre helikoptrar för att bekämpa elden i den svåra terrängen och förhåller sig försiktigt positiva till utvecklingen.

Flygplan ska bomba branden vid Fågelsjö/Lillåsen. Ett första plan är tänkt att  inleda arbetet vid 12.30-tiden. Ytterligare ett plan beräknas ansluta från klockan 16.

Branden vid Sonfjället/Stor-Ryvålen bekämpas även den med helikoptrar och annan personal från räddningstjänsten. Och prognosen är försiktigt positiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.