Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tjejerna från nätverket för hållbarhet i Härjedalen berätta om partienkäten och varför det skulle vara bra att räkna ut kommunens koldioxidutsläpp. Foto: Maria Broberg

Enkät visar: Flera partier i Härjedalen vill kartlägga utsläppen i kommunen

Publicerad
Val 2022Valresultat

Under våren skickade den lokala klimatgruppen Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen ut en partienkät till alla partierna i kommunen. Samtliga kommunpartier svarade på enkäten, och svaren sammanställdes i början av sommaren.

Koldioxidbudget och fossilfritt till 2035 blev två av de större frågorna.

Med koldioxidbudgeten ska kommunen kunna visa hur mycket som kan släppas ut utan att bidra till den globala uppvärmningen.

– Flera partier ställer sig positiva till en koldioxidbudget och till och med vill se en koldioxidbudget under nästa mandatperiod och flera partier tycker att vi ska sträva mot fossilfrihet till 2035 och det är en förutsättning för så mycket annat så det var glädjande, säger Åsa Palm, en av initiativtagarna till nätverket för hållbarhet i Härjedalen.

Fem av nio partier för en budget

Majoriteten av partierna står bakom en koldioxidbudget. Men Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Härjedalspartiet vill inte ha en koldioxidbudget i Härjedalen.

I sammanställningen av partienkäten går att utläsa de olika motiven till att inte ta fram en koldioxidbudget. Bland annat lyfter man kommunens storlek, att Region Jämtland Härjedalen redan har en energi- och klimatstrategi och att kommunen binder upp mer koldioxid än vad den släpper ut.

Centerpartiet, som suttit med i styret i Härjedalen den senaste mandatperioden, stänger dock inte dörren helt till en koldioxidbudget.

– Det kan hända att det här blir senare. Ragunda har gjort en sådan, så vi ska lyssna av med dem vad de har för erfarenheter, säger Anders Häggkvist (C).

– Men vi lever med så mycket annat. Vi försöker sköta så robust vi kan det vi behöver sköta just nu.

Nätverk nätverket på tydligare klimatarbete

Nu hoppas det lokala hållbarhetsnätverket att partierna tar klimatfrågan på ännu större allvar.

– Om man beslutar sig för specifika mål, så är det större chans att man gör delmål och mäter på olika sätt. Att det blir tydligare och mer konkret hur man ska jobba. Det ser jag fram emot, säger Åsa Palm.

Hör i klippet hur en koldioxidbudget skulle kunna vara ett hjälpmedel för Härjedalens klimatarbete och vad nätverket förväntar sin inför nästa mandatperiod.

Nätverket för hållbarhet i Härjedalen startade för drygt tre år sedan. På sin Facebook-grupp har de idag cirka 1200 medlemmar. Bakgrunden till starten av nätverket var att några ville samlas kring klimatfrågan. På nätverkets hemsida finns partienkäten sammanställd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet