Sju byggnader förstördes vid storbranden i Härjedalen. Foto: Nisse Schmidt/TT

Flera utredningar efter storbranden i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den stora branden utanför Lofsdalen i Härjedalen igår, pågår nu flera olika utredningar. Sju byggnader brann ner och två brandmän skadades vid branden.

Larmet om branden kom in vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen och den spred sig snabbt till en ladugård. Totalt 22 brandmän från fem olika räddningstjänster bekämpade branden under kvällen och natten. En brandman fick åka till sjukhus under kvällen med brännskador och en annan åkte till sjukhus under natten sedan hen drabbats av andningssvårigheter.

– Vi har inlett dels en utredning om branden och dels en utredning om arbetsplatsolycka, säger Johan Wickenberg, stf räddningschef i Jämtland

– Det är väldigt ovanligt att brandmän skadas vid insatser hos oss, säger Johan Wickenberg. Båda brandmännen har fått lämna sjukshuset under dagen.

Polisutredning inledd

Även polisen har inlett en förundersökning om brott.

– Rubriceringen är grov allmänfarlig vårdslöshet, säger förundersökningsledare Agneta Brovinius hos polisen.

Att brottet utreds som grovt beror till största delen på värdet av det som brunnit. Sju byggnader brann ner, däribland ett bostadshus och ett fritidshus.

– Nu ska vi höra vittnen och målsägande i målet, säger Agneta Brovinius.

Polisen utreder också arbetsmiljöbrott med anledning av att två brandmän ådrog sig skador.

Varför branden startade är inte fastslaget ännu.

Inte mycket återstod av de brandhärjade byggnaderna på onsdagsmorgonen. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.