Migrationsministern: ”Flytta på förövarna”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnors utsatthet på asylboenden har nu nått hela vägen upp till regeringskansliet. Och enligt justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) är det enkelt : Det är förövarna som ska flyttas.

– Om det begås brott så ska man polisanmäla det och då ska polisen ingripa naturligtvis. Sedan så tycker jag att man ska se till att flytta på de personerna det rör sig om, säger Morgan Johansson.

Utgångspunkten är att de som bor på asylboenden ska kunna känna sig trygga. De ska kunna lita på att polis och andra myndigheter hjälper och skyddar dem, enligt Morgan Johansson.

Efter flykten

– Som enskild individ måste man känna att det är någon mening med att anmäla. Och därför det är viktigt att de tas på allvar och att det också leder till åtgärder.

Ett steg kan vara att flytta på förövarna. Eventuellt till andra boenden eller till något eget.

– I en del fall får man helt enkelt säga till vederbörande att du får ordna ditt boende själv, säger Morgan Johansson.

Viktigt med uppmärksamhet

Under de senaste veckorna har tryggheten på asylboenden varit i fokus. Förra måndagen började SVT publicera artiklar där kvinnor berättade om en utsatt situation. Samma vecka hade TV4:s Kalla fakta ett reportage som visade på samma problematik. Och direkt drog debatten igång. Läsare och tittare reagerade, liksom debattörer och ledarskribenter. Och även migrationsministern gick ut och sade att det hela var oacceptabelt.

– Man måste ha mera uppmärksamhet kring detta, säger han.

Han pekar på att det kom väldigt många människor under fjolåret till Sverige – 160 000 asylsökande.

– Det gjorde nog att man helt enkelt fick ta de boenden som fanns och ibland också koncentrera väldigt många människor på samma ställe, och att man då i det skedet kom att brista i uppmärksamhet när det gäller den här typen av frågor, säger Morgan Johansson.

– Det där ska vi inte ha. Nu måste man se till att det finns mycket personal på plats och att man ingriper direkt så fort man hör talas om någonting.

Skyddade zoner

Migrationsverket jobbar med en rad åtgärder för att öka tryggheten. Bland annat planerar man att införa skyddade zoner för kvinnor och barn när behov uppstår.

– I grunden så menar jag att Sverige ska vara ett land där vi lever tillsammans, män och kvinnor, samtidigt så måste detta också lösas praktiskt på plats. Och om man kan ha åtgärder som gör att kvinnor barn känner sig trygga över en period så måste det vara ett beslut som Migrationsverket måste kunna fatta, säger han.

Tydlig information

Precis som många andra som kommenterat inslagen och artiklarna menar migrationsministern att det behövs information för de nyanlända. Att de snabbt ska få veta vilka rättigheter och skyldigheter man har i Sverige.

Vems ansvar är det?

– Migrationsverkets naturligtvis, säger han.

Samtidigt pekar han på att de företag som driver asylboenden också har ett ansvar att jobba aktivt med information. Något som Migrationsverket också kan trycka hårdare på när det nu är dags för nya upphandlingar.

– Företagen har ju samma ansvar som Migrationsverket har i grunden, det vill säga att informera om vilka rättigheter och skyldigheter man har i Sverige och det är nog väldigt viktigt att vi är tydliga med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet