Äldre man avled efter att ha fått vänta flera dagar på vård.

Föll ur rullstol på promenad med personal – avled av skadorna

Publicerad

En äldre man föll ur en rullstol och skadades under promenad med personal, och avled senare. Det hände förra veckan i Östersund, och nu utreds händelsen med misstanke om fördröjd diagnos.

Östersunds kommun gick på onsdagen ut med information om händelsen. Den äldre mannen bodde på ett boende i Östersund, och var ute på promenad i rullstol med en personal.

Vid en järnvägsövergång fastnade rullstolens framhjul i rälsen. Mannen föll ur rullstolen och skadade sig. Men det var först efter två och ett halvt dygn som mannen blev skickad till sjukhus.

Frakturer konstaterades

Där konstaterades att han hade fått frakturer. Han blev inlagd på avdelning i väntan på operation. Men innan operationen blev av avled mannen.

LÄS MER: Svårt rörelsehindrad lämnades ensam i 13 timmar

Händelsen rapporterades av enhetschefen på boendet i samband med att sjukhuset upptäckte frakturerna, till medicinskt ansvarig sjuksköterska och sektorchef på Vård- och omsorgsförvaltningen.

Utredning pågår

Nu har medicinskt ansvarig sjuksköterska inlett en utredning, med misstanke om fördröjd diagnos.

Sektorchefen för förvaltningen, Tomas Paulsson, säger att man djupt beklagar det inträffade. Nu ska utredningen visa om man behöver ändra i rutinerna för att inte något liknande ska kunna inträffa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer