På fordonsprogrammet i Östersund känner man sig väl förberedda inför de nya utbildningskrav gällande elbilar som Skolverket beslutat om. Foto: Björn B Schäfer. SVT Jämtland

Fordonsutbildningen ändras när allt fler skaffar elbilar

Publicerad

Skolverket har till den här terminen infört nya ämnen och kurser för att möta fordonsbranschens krav på elbilslära.

Många av de som söker fordons- och transportprogrammet har ett gediget motorintresse. Eller som en lärare uttrycker det – ”kommer från epa-träsket och som gillar när det brummar och ryker.”

Andra krav

Men när nu allt fler övergår till rena elbilar och elhybrider så ökar kraven på att kunna serva och mecka även dessa.

– Det är lite tråkigt förstås men jag förstår att vi måste lära oss det nya som kommer. Det säger Albin Svanberg som är elev på skolan.

Väl förberedda på skolan

På Fyrvalla, där Jämtlands gymnasium har fordons- och transportutbildningen, känner man sig väl rustade för de nya kraven.

– Så förberedda vi kan bli, säger Jon Svensson som är yrkeslärare. Vi har skaffat labb- och testutrustning och har ett nära samarbete med branschen.

I klippet får du höra mer om vad den snabba övergången till elfordon innebär för elever och lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.