Foto: SVT.

Före detta anställda vittnar om missförhållanden på HVB-hem i Jämtland

Publicerad

SVT har varit i kontakt med åtta före detta anställda som alla har jobbat på HVB-hem som Vision driver. De är skarpt kritiska till den vård som erbjuds unga människor.
– Fick jag bestämma skulle hela verksamheten läggas ner, säger en av dem.

Ingen av de före detta anställda vill träda fram med namn och bild, men samtliga är frustrerade över hur ungdomarna haft det.

– Själva boendemiljön var hemsk. Det var sunkigt och ofräscht, säger en.

De vittnar om ett boende där ungdomarna inte har någon chans att utveckla sitt välmående.

– Man satt bara av tiden, säger en annan före detta anställd.

Utbildning saknades hos anställda – unga förvarades

Samtliga är överens om att det var många ur personalen som inte hade någon utbildning.

– Jag till exempel hade ingen som helst utbildning, säger en.

Det visar sig också att många som arbetat på HVB-hemmen har slutat.

– Det var mycket ensamarbete, vi hade ingen möjlighet att göra något med ungdomarna. Det blev bara förvaring så jag kände att det inte gick att vara kvar, säger en.

Hos Inspektionen för vård och omsorg hittar SVT tre Lex Sarah-anmälningar gällande företaget Vision.

Maj 2018: En personal ska hämta en ungdom som är placerad på institution i södra Sverige. Personalen kommer ett halvt dygn för sent – i en krockad bil. Enligt uppgift ska personalen ha kört in i en vägg. Beslut blir att ungdomen och personalen ska sova över på hotell på vägen hem mot Jämtland. Dagen efter syns dock den placerade ungdomen i hemstaden igen. Det visar sig att personalen inte haft någon uppsyn över ungdomen varpå hen smitit iväg. Institutionen i södra Sverige anmäler händelsen om vad de ”uppfattar som synnerligen allvarliga brister vid ett HVB”.

Mars 2018: En placerad ungdom har mottagit textmeddelande, bilder och filmer av sexuell karaktär. Det är en anställd på företaget som skickat det. Företaget själv gör en Lex Sarah-anmälan och gör även en polisanmälan.

November 2017:  En ungdom kommer in i köket på ett boende och tar en gurkbit från en personal. Personalen blir väldigt arg, höjer rösten och slår ungdom i magen. Företaget själv gör en Lex Sarah-anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden på HVB-hem

Mer i ämnet