Företagare i Östersund får inget besked om tillfällig hyressänkning

Uppdaterad
Publicerad

I mars kom beskedet att företagare kunde få rabatt för sina hyreskostnader på grund av coronapandemin.

– Det går trögt i den frågan tyvärr, säger företagaren Sandra Ling.

Hör mer i videon ovan.

Kristoffer Nilsson och Sandra Ling driver en frisörsalong tillsammans i centrala Östersund. De hyr en lokal av Diös. När beskedet kom att företagare kunde få rabatt för sina hyreskostnader drog de en lättnadens suck.

– Det var kul att höra att man kunde få den hjälpen, men än så länge har vi alltså inte fått någon hjälp, säger Kristoffer Nilsson.

Coronaviruset i Jämtlands län

Olika företagare har fått olika besked

SVT har även varit i kontakt med andra företagare som hyr lokaler i centrala Östersund. Ingen vill ställa upp på intervju men i samtalen blir det tydligt att de fått olika besked när det kommer till den tillfälliga hyressänkningen.

En del hyresvärdar verkar tämligen omgående gått ut och omgående sänkt hyran med 50 procent. Andra berättar att de har fått en mindre sänkning medan vissa fortfarande väntar på besked.

Några av dem vi pratar med hyr också av Diös och bland dem skiljer sig också svaren. En del har fått, någon har fått en liten sänkning och ytterligare någon vi pratar med har, precis som Kristoffer och Sandra, inte heller fått något besked än.

Diös vill inte kommentera

SVT har även varit i kontakt med Diös men deras affärschef i Östersund och Åre, Johan Fryksborn, vill inte ställa upp på en tv-intervju. Hans enda kommentar är att han inte känner igen sig i den bild som företagarna förmedlar. Istället pekar han på att de har ett nära samarbete med alla sina hyresgäster.

Vad gäller avtal om hyresrabatter pekar han på att de har enskilda dialoger med respektive hyresgäst och att de gör individuella bedömningar från fall till fall.

Tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher

  • I mars beslutade regeringen om att om att vissa utsatta branscher skulle kunna ansöka om hyressänkning.
  • Det handlar om till exempel butiker, restauranger och kropps- och hårvård.
  • Enligt beslutet kan hyresvärdar erbjuda uppemot 50 procents hyressänkning till företagare som hyr lokaler av dem.
  • Överenskommelsen ska ha tecknats mellan hyresvärden och hyresgästen senast den 30 juni 2020 och omfatta perioden 1 april till och med den 30 juni 2020.
  • Rabatten behöver inte omfatta hela perioden utan kan även lämnas för exempelvis en månad. Därefter kan ansöka hyresvärden i sin tur ansöka om statligt stöd för hälften av den aktuella hyressänkningen.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet